Beeldhouwen in steen

met Christien Sielcken
1/6

Dertig jaar geleden bracht Christien Sielcken als student aan de kunstacademie in Breda een stagejaar door in de studio’s in Pietrasanta waar toen ook de “artigiani” werkten. Artigiani zijn steenhouwers die beelden in opdracht maken voor kerken, graven en kunstenaars.

Christien leerde daar hoe je met marmer moest omgaan. Ook heeft zij veel leuke herinneringen aan de ontmoetingen na het werk in de bar op de piazza waar ambachtslieden en kunstenaars met elkaar in gesprek raakten.

Inmiddels is Pietrasanta een mondaine plaats geworden met veel kunstgalleries en minder marmerwerkplaatsen, maar het blijft een inspirerende plek waar materiaalkennis, inspiratie en vakmanschap samenkomen. De verschillende bronsgieterijen en studio’s van beeldhouwers maken dat kunstenaars hier kort of lang verblijven.

 

De cursus

Tijdens de cursus komen de verschillende aspecten aan de orde die een rol spelen bij het maken van een beeld in steen, zoals het maken van een schets, het hanteren van het gereedschap, de haktechniek met hamer en beitel, de vorm-benadering, compositie en het afwerken.
Men kan de hele dag werken in de ruime studio van Christien waarbij zij 's ochtends (en meestal ook 's middags) begeleidt.

Christiens‘ studio is landelijk gelegen op loopafstand van Pietrasanta en is omgeven door groen. Christien zoekt met zorg de stenen uit waarmee gewerkt gaat worden.

Tussen de middag zal er, naar goed Italiaans gebruik, gelunched worden bij een trattoria op basis van een vast menu en een glaasje wijn.

De cursus is geschikt voor alle niveau’s: voor wie wil kennismaken met het werken met steen of voor wie zijn haktechniek door veel uren met hamer en beitel werken wil perfectioneren.

 

Excursie naar Pistoia

Naast vele uren in de studio van Christien, is er ook de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het museum van Marino Marini in zijn geboortestad Pistoia. Ook Marini werkte in Pietrasanta en gold als één van de bekendste beeldhouwers van de moderne tijd.

Tijdens deze leuke en interessante excursie wordt ook een bezoek gebracht aan een 500 jaar oude marmergereedschap-smederij. Maar het definitieve programma van de excursie wordt in samenspraak met de deelnemers vastgesteld.

 

Christien Sielcken en Pietrasanta

Bij Christien zit Pietrasanta na al die jaren in het bloed. Zij heeft zich wel eens afgevraagd wat de plek zo speciaal maakt. Zij denkt dat het komt door de combinatie van het adembenemende landschap tussen bergen en zee, het zonnige klimaat en de Italiaanse cultuur die rijk is aan (kunst)historie. Zo liggen hier de voetstappen van grote kunstenaars als Michelangelo die Pietrasanta aandeed om er marmer te kopen.

Na voltooiing van haar studie aan de St. Joost Academie in Breda en de Rijksakademie in Amsterdam hakt Christien haar monumentale beelden in Pietrasanta. Zij exposeert in verschillende galerieën in Nederland bij Kunstzaal de Hoge Hees, Galerie Imago, Galerie d'Beerenburght, Galerie de Amsteltuin en in de beeldentuin van de Hazelaar in Soest.
In het buitenland zoals Salon d’Automme, Parijs; Botanical Garden, Leicester en had diverse tentoonstellingen in Italië.

Werk van haar is opgenomen in particuliere en museumcollecties zoals het Hualien Stone Sculptural Museum, Taiwan en het Museo dei Bozzetti in Pietrasanta e Collezione dei Civici Musei Viareggini. Zie ook haar website.

 

Slapen in een hemelbed

U slaapt in een eeuwenoude familiehuis van één van de historische families van Pietrasanta dat nu als Bed & Breakfast dienst doet. In het landelijk gelegen huis bovenop een berg zijn in de loop der tijd de badkamers gemoderniseerd, maar de rest is onaangeroerd gebleven, inclusief het meubilair. Er zijn daarom enorme hemelbedden, geheime doorkijkjes en een schouw waar je een koe in kunt braden. De bijzondere sfeer in het huis met ruime tuin, een serene kapel en ruime kamers maken het tot de ideale plek om uit te rusten en van de stilte en de vergezichten te genieten.

U wordt warm welkom geheten door Elena Benvenuti, de eigenaar, en mevrouw Morena die heerlijk voor ons gaat koken met seizoen groenten en met zelf verbouwde olijfolie. En natuurlijk met heel veel amore.

​Prijs is inclusief

  • ochtend- en middagsessies in de studio van Christien met begeleiding

  • Vervoer van de B&B naar de beeldhouwstudio en terug

  • een door Christien uitgezochte steen

  • gereedschap

  • 6 overnachtingen op een eenpersoonskamer met gedeelde badkamer*

  • ontbijt, lunch in een Trattoria en diner

* een kamer delen geeft 10% korting en is op basis van beschikbaarheid

Prijs is exclusief

  • het eventueel versturen van de steen naar Nederland. Kosten zijn rond de € 100

  • reiskosten tot de groepslocatie

  • reis- of annuleringsverzekering

'Ik wilde leren houden van vorm en beeld-houwen.

En genieten.'

Christien Sielcken

Prijs:

 

Voor het programma en materiaal, volpension en kamer met gedeelde badkamer
€ 875
Een kamer delen geeft 10% korting.
 
Voor ondernemers geldt dat genoemde prijzen vrij zijn van BTW.
21 - 28 september 2020
 

Dankje, Elena reageert zsm!

Studio Christien Sielcken

Zie HIER een mini-docu over Christien

Sielcken in Pietrasanta