Van Top tot Teen - een meditatieve schrijfcursus

met Nanda Huneman
1/4

In deze meditatieve schrijfweek verken je al schrijvend je binnenwereld. Je schrijft over de kronkels in je hoofd, de kamers in je hart, de maaltijden op de bodem van je maag en het ritme in je voeten. Je schrijft, mediteert, wandelt en geniet van het Toscaanse landschap en leven met lange maaltijden en siësta's. Je gaat als ontdekkingsschrijver op pad en zet jezelf van Top tot Teen op papier.

 

Meditatief schrijven
Door verschillende soorten meditaties stem je af op je innerlijke wereld. We mediteren zittend, liggend, staand en lopend. Met een open blik onderzoek je wat er in jou leeft. De ervaringen tijdens de meditatie zijn de basis van je tekst.

Het schrijven zelf is ook een meditatieve ervaring. Je volgt de pen, zoals je je adem volgt, en laat je verrassen door je eigen woorden. We schrijven op een organische manier. Organisch betekent dat iets vanzelf gaat, dat je er niet al te veel moeite voor hoeft te doen. Je stemt af op je natuurlijke vermogen om te creëren. Dat vermogen is net zo natuurlijk als het kloppen van je hart, als het ademen van je longen. Je werkt met dat wat zich aandient.

 

Organisch schrijven
We schrijven ook letterlijk organisch. Elke dag staat een ander orgaan in je lichaam centraal. We verdiepen ons in dat betreffende orgaan: hoe werkt het hart precies, welke netwerken zitten er in onze hersenen, hoeveel bacteriën zitten er in onze darmen? Naast het meditatieve onderzoek helpt deze meer theoretische benadering ons te doorgronden wat er in die plek leeft.

 

Creatief schrijven
Creatieve schrijfopdrachten zetten de pen in gang. Je verwoordt op diverse literaire, poëtische en onverwachte manieren je binnenwereld. Af en toe confronterend, soms diepgaand, maar meestal speels en licht. Want we zijn toch ook op vakantie.

 

De cursus is zowel geschikt voor mensen met als zonder schrijf- en meditatie-ervaring.

 

Programma (bij benadering)
8.00 - 8.30 meditatie
8.30 ontbijt
9.30 - 12.30 schrijven
12.30 – 16.30 lunch, siësta, zelfstandig schrijven, vrije tijd
16.30 - 18.00 lezen en delen
18.00 - 19.00 borreltijd
19.00 diner

 

1ste dag– aankomst, diner en een eerste kennismaking

2de dag– Schrijven vanuit het hoofd.  We komen aan. Welk deel van je hoofd zit nog thuis? En welk deel heeft al vakantie? We onderzoeken hoe de hersenen werken. Welke netwerken, hersendelen en verbindingen er bestaan. Hoe zien de kronkels in jouw hoofd er uit? Heb jij Italiaanse haardspeldbochten in je hersenen of rechte Nederlandse kanalen? Je brengt het netwerk van jouw bovenkamer in kaart.

3de dag– Schrijven vanuit het hart. Vanuit het hoofd reizen we af naar het hart. We schrijven over de diverse hartkamers. Hoeveel kamers heeft jouw hart? Hoe zien die kamers er uit en wie wonen daar? En hoe gaan de kleppen, deuren of ramen van die kamers open? Gesmeerd of met piepende scharnieren? Je beschrijft het kloppen, openen van je hart in een ritmische tekst met zinnen als slagaders.

4de dag- Schrijven vanuit de buik. Dan landen we in de buik. Hoe gaat Italië door jouw maag? Woorden als olijfolie, darmen als spaghetti. Je krijgt een pastaworkshop van een echte Italiaanse kokkin. Je schrijft met je smaakpupillen een levensrecept. En je stemt af op de wijsheid van je darmen – de hersenen van de onderbuik.

Woensdag - Vrij. Een dagje vrij. Een dag om de indrukken en opgerakelde woorden te laten bezinken. Een dag om de omgeving te verkennen. Om te wandelen door de bergen, te slenteren door een stadje, een duik in de zee te nemen of lekker uit te rusten met een boek in de tuin.

5de dag- Schrijven vanuit de tenen. We beginnen de dag met een stille wandeling, we nemen de omgeving in ons op. Je schrijft over je ervaringen tijdens je vrije dag. Wat hebben jouw voeten gezien? In welk tempo lopen ze over de Toscaanse bodem? Je schrijft een Italiaans reisverhaal. En wat zit er nog in de tenen dat er nog uit wil?

6de dag- Schrijven vanuit de botten. Je kijkt wat je de laatste dagen hebt geschreven. Hoe kan je dat ordenen? Zit er een ruggengraat in? Zit er een thema in dat je herkent? Wat houdt het bijeen? Zit er een verhaal in? Of een essay, een gedicht, een brief? Je zoekt naar een passende vorm – iets dat je tekst skelet biedt. Dat geeft vorm en stevigheid. ’s Avonds lezen we deze teksten op een feestelijke manier aan elkaar voor.

7de dag– vertrek na ontbijt

 

Kosten (alles inclusief BTW):

Schrijfcursus (€ 350), logies en volpension op enkele kamer (€ 445), samen € 795

Schrijfcursus (€ 350), logies en volpension op 2pers. kamer met dito bed, samen € 745

Schrijfcursus (€ 350), logies en volpension op 3persoonskamer (€ 345), samen € 695

 

Wie is Nanda Huneman?

Kernwoorden: meditatie, reizen, India, zeilen, avontuur, moeder, verbondenheid en schrijven.

In 2001 begon zij aan de deeltijd opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Sindsdien schrijft Nanda freelance voor meerdere tijdschriften (o.a. Internationale Samenwerking en Happinez).

Na haar afstuderen heeft zij Wonder-Word opgezet waarbinnen zij creatieve en meditatieve schrijflessen ontwikkelt.

Nanda laat zich in haar reizen vaak leiden door haar spirituele interesses. Schrijven is voor haar onlosmakelijk verbonden met spiritualiteit. Zij ervaart schrijven als een vorm van mediteren en het helpt haar om haar eigen wijsheid te vinden.

 

Nanda is auteur van twee boeken: Weduwes worden niet verliefd (over alleenstaande vrouwen in India, 2008) en Fok (roman, Elikser, 2014).

 

Deelnemers
Het maximaal aantal deelnemers is tien.

Organisch wil zeggen dat iets vanzelf gaat, dat je er niet al te veel moeite voor hoeft te doen.

 Prijs:

 

voor schrijfcursus en accommodatie obv vol- pension en kamer met gedeelde badkamer
 
€ 795 enkele kamer
€ 745 dubbele kamer
€ 695 triple (gedeeld)
 
Prijzen zijn per persoon en inclusief BTW.
26 juni - 03 juli 2017
 
Kijk op Nanda Hunemans website

Villa Masini-Luccetti

Via delle Piane 64

Capriglia di Pietrasanta (LU)

Italia

© 2014 by Elena Benvenuti

Proudly created with Wix.com

  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
  • facebook