top of page

Non-fictie Schrijfweek met Jarl van der Ploeg

Prijzen voor 1 persoon:

€ 1075 enkele kamer, gedeelde badkamer

€ 1260 grotere kamer, gedeelde badkamer

€ 1400 slaapzolder met toilet en douche

Prijzen voor 2 personen:

(boek samen of deel met iemand):

€ 2020 op de slaapzolder met toilet en douche, 2 bedden of tweepersoonsbed

 

Prijs is inclusief les, volpension en Btw

Jarl van der Ploeg is een vaste columnist van De Volkskrant en auteur van Wegens vakantie gesloten, Italië in augustus

Tijdens de Non-Fictie Schrijfweek werkt Jarl van der Ploeg samen met de deelnemers aan de manier waarop je een reeks kale feiten, of ze nou (auto)biografisch of historisch zijn, zo kunt opschrijven dat ze lezen als een roman. Hoe bouw je spanning op in een non-fictie werk? Hoe zorg ik voor voldoende humor en luchtigheid in mijn verhaal? Welke vragen moet ik stellen tijdens een persoonlijk interview? Waar zoom ik tijdens het schrijven op in en vooral: wat laat ik weg? Welke scènes staan symbool voor het (levens)verhaal dat ik wil vertellen? En, misschien wel de allerbelangrijkste vraag: wat is eigenlijk het verhaal dat ik wil vertellen?

Kortom, deze schrijfweek is een uitgelezen kans voor schrijvers om aan hun techniek te schaven. Daarom is enige schrijfervaring gewenst.

Jarl van der Ploeg (1987) is columnist en journalist voor onder meer de Volkskrant. Hij publiceerde in 2019 het boek Wegens vakantie Gesloten, een persoonlijke non-fictieboek over zijn leven als journalist en schrijver in Italië. Van der Ploeg studeerde geschiedenis, Italiaans en journalistiek aan de universiteiten van Groningen en Bologna en was jarenlang Rome-correspondent. Hij publiceerde honderden artikelen vanuit meer dan 25 landen, schreef verhalen vanaf migrantenboten voor de kust van Libië en vanuit de coronaziekenhuizen van Bergamo, maar deed uiteraard ook verslag van het wereldkampioenschap Tiramisù in Treviso, de vondst van het vermeende graf van Romulus, de eerste koning van Rome, en (zo mogelijk nog historischer) de laatste wedstrijd van de achtste koning van Rome, Francesco Totti, in het Stadio Olimpico. Tegenwoordig heeft Jarl een vaste column op pagina 2 van de Volkskrant.

Binnen de Volkskrant wordt Van der Ploeg vooral geroemd vanwege zijn verhalende schrijfstijl, waarmee hij ogenschijnlijk saaie en taaie onderwerpen, zoals de financiële crisis of vluchtelingenstromen richting kamp Moria, zo kan weergeven, dat lezers altijd tot het einde door willen lezen. Toen hij recent verslag deed van de oorlog in Nagorno-Karabach, schreef Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok hem bijvoorbeeld: “Wat een ijzersterke reportage uit Azerbeidzjan was dat. Je grijpt de lezer meteen in de eerste alinea bij de kladden en laat niet meer los. Het conflict daar, waar het normaal gesproken best lastig is om belangstelling voor op te brengen, lijkt ineens het allerbelangrijkste conflict ter wereld, waarin alle kwalen van de wereld samenkomen. Dat is knap. Deze regio kan jouw pen en jouw inzicht in de condition humaine heel goed gebruiken.”

Deze schrijfweek is inclusief:

·         6 overnachtingen op een kamer naar keuze (zie het blok in rood rechts)

.         Alle maaltijden en tussendoortjes

.         4 uitgebreide ochtendsessies met Jarl van der Ploeg waar theorie besproken wordt

·         4 groepsessies met persoonlijke feedback van Jarl van der Ploeg

Er zijn 4 groepsessies omdat 1 dag (we spreken samen af welke) een vrije dag is.

De week gaat door bij een minimum aantal deelnemers

UITGESTELD TOT 2025

Wat je verder moet weten:

  • na je aanmelding neem ik contact op met je om kennis te maken

  • wacht met je reis boeken tot na onze kennismaking of (als we elkaar kennen) je mijn bevestiging hebt ontvangenje

  • plek is verzekerd na aanbetaling

  • je kunt na vooraf overleg in termijnen betalen

vul het INSCHRIJFFORMULIER in

Hartelijk dank voor je email

'Ik had altijd al veel schrijfplezier. Maar de non-fictieweek met Jarl was helemáál feest. Zijn lessen vormen steeds een opmaat naar de opdracht van de dag. Hij doorspekt ze met vrolijke anekdotes en met zijn aanstekelijke flair pookt hij de zin om elkaar verhalen te vertellen nog even lekker op. En dan werk je de rest van de dag in zo'n prachtige en rustige omgeving aan een inspirerende opdracht. Jarl geeft eerlijke en zinnige een-op-een-feedback. Het ongedwongen contact met de medecursisten en onderlinge feedback vond ik stimulerend, leerzaam, heel gezellig en vooral vol verhalen.

Ik heb elke minuut genoten. De week met Jarl betekende voor mij een enorme aanmoediging om mijn schrijfplezier meer serieus te nemen.'

Pien Niehe (deelneemster 2023)

bottom of page