top of page

Non-fictie Schrijfweek met Jarl van der Ploeg - VOL!

Schrijf je in en je krijgt Jarls boek "Wegens vakantie gesloten, Italië in augustus" cadeau

Jarl van der Ploeg (1987) publiceerde in 2019 het boek Wegens vakantie Gesloten, een persoonlijke non-fictieboek over zijn leven als journalist en schrijver in Italië. Als vaste vervanger van zowel Aaf Brandt Corstius als Sylvia Witteman schrijft hij regelmatig columns in de Volkskrant. Ook was hij een tijd lang de columnist voor het tijdschrift De Smaak van Italië. Van der Ploeg studeerde geschiedenis, Italiaans en journalistiek aan de universiteiten van Groningen en Bologna en was tot voor kort correspondent voor de Volkskrant in Rome. In die hoedanigheid publiceerde hij honderden artikelen vanuit meer dan 20 landen, schreef verhalen vanaf migrantenboten voor de kust van Libië, vanuit de coronaziekenhuizen van Bergamo en tijdens de misbruikconferentie in Vaticaanstad, maar deed uiteraard ook  verslag van het wereldkampioenschap Tiramisù in Treviso, de vondst van het vermeende graf van Romulus, de eerste koning van Rome, en (zo mogelijk nog historischer) de laatste wedstrijd van de achtste koning van Rome, Francesco Totti, in het Stadio Olimpico.

 

Binnen de Volkskrant wordt Van der Ploeg vooral geroemd vanwege zijn verhalende schrijfstijl, waarmee hij ogenschijnlijk saaie en taaie onderwerpen, zoals de financiële crisis of vluchtelingenstromen richting kamp Moria, zo kan weergeven, dat lezers altijd tot het einde door willen lezen. Toen hij recent verslag deed van de oorlog in Nagorno-Karabach, schreef Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok hem bijvoorbeeld: “Wat een ijzersterke reportage uit Azerbeidzjan was dat. Je grijpt de lezer meteen in de eerste alinea bij de kladden en laat niet meer los. Het conflict daar, waar het normaal gesproken best lastig is om belangstelling voor op te brengen, lijkt ineens het allerbelangrijkste conflict ter wereld, waarin alle kwalen van de wereld samenkomen. Dat is knap.  Deze regio kan jouw pen en jouw inzicht in de condition humaine heel goed gebruiken.”

 

Tijdens de Non-Fictie Schrijfweek in Toscane wil Jarl samen met de deelnemers werken aan de manier waarop je een reeks kale feiten, of ze nou (auto)biografisch of historisch zijn, zo kunt opschrijven dat ze lezen als een roman. Hoe bouw je spanning op in een non-fictie werk? Hoe zorg ik voor voldoende humor en luchtigheid in mijn verhaal? Welke vragen moet ik stellen tijdens een persoonlijk interview? Waar zoom ik tijdens het schrijven op in en vooral: wat laat ik weg? Welke scènes staan symbool voor het (levens)verhaal dat ik wil vertellen? En, misschien wel de allerbelangrijkste vraag: wat is eigenlijk het verhaal dat ik wil vertellen?

Deze schrijfweek is inclusief:

·         6 overnachtingen op een kamer naar keuze (zie het blok in rood rechts)

.         Alle maaltijden en tussendoortjes

.         4 groepsessies met Jarl van der Ploeg

·         max 3 uur individuele feedback of coaching van Jarl van der Ploeg

Er zijn 4 groepsessies omdat 1 dag (we spreken samen af welke) een vrije dag is. 

Prijzen voor 1 persoon:

€ 840 enkele kamer, gedeelde badkamer

€ 990 grotere kamer, gedeelde badkamer

€ 1210 slaapzolder met toilet en douche

Prijzen voor 2 personen:

(boek samen of deel met iemand):

€ 1620 op slaapzolder met toilet en douche, 2 bedden of tweepersoonsbed

 

Prijs is inclusief les en feedback en volpension

Er geldt het BTW 0-tarief en wordt als 'schrijfpakket' gefactureerd.

12 - 18 august 2023
bottom of page