top of page

Van reizen word je wijzer


Wie mij kent, weet dat ik graag reis. Het liefst ver, maar om de hoek is ook leuk, want dan maak ik er in mijn hoofd wel een avontuur van. Als ik er een boek over zou schrijven, dan zou ‘Van de Mekong naar de Moken’ wel een pakkende titel zijn. De Mekong rivier heb ik in etappes door 4 landen gevolgd en in Thailand heb ik een tijd bij zeenomaden, de Moken, gewoond.

Mijn reizen brachten me van de jungle van Birma tot de pinguïns bij Bluff, het zuidelijkste puntje van Nieuw Zeeland. Van New York tot Buenos Aires, ik heb aan alle trips levendige herinneringen. Ook aan de tegenslagen en gevaren die ik ondervond. In India moest ik ’s nachts door een overvolle rijdende trein worstelen omdat ik in de verkeerde wagon was gestapt, maar de deuren tussen de wagons bleken dichtgelast waardoor ik bij iedere station moest uitstappen en weer instappen. Dat dichtlassen was omdat men bij een overval dan slechts één wagon kan beroven, dus op elk station keek ik om me heen wie er instapte: vriend of vijand?. Of die keer dat ik mijn bankpas in Montevideo in het pinautomaat liet zitten en de rest van de reis op empanada’s heb moeten leven. Of toen ik verdwaalde in de Oceaan bij Fiji tijdens een storm op zee. Nooit kwam een reis –of ik- tot een abrupt eind, maar liep slechts vertraging op of moest via een omweg. En telkens waren er mensen die belangeloos en ‘zomaar’ steun boden of die mij verder hielpen.

Van reizen word ik wijzer. En die wijsheid volgt een rode draad, want avonturen verlopen veelal volgens een vast stramien: je voelt de noodzaak om in beweging te komen – je bent lekker op weg – je krijgt tegenslag – iemand helpt je – er wordt je een boel duidelijk. Dit is natuurlijk de verkorte instagram versie, maar de stappen zijn helder.


Maar misschien is de duidelijkste les die ik geleerd heb, dat er een rode draad ís. Die rode draad is er bij alle reizen die ik maakte, ook de figuurlijke reizen zoals leerprocessen. Die rode draad wordt door Joseph Campbell beschreven in ‘Hero’s Journey’. Zijn boek heet in het Nederlands ‘De Reis van de Held’ en zijn uitleg over dat grondpatroon of het universeel verhaal wordt gebruikt in de kunst bij storytelling, bij het schrijven van boeken en filmscripts, maar ook in de psychologie en bij coaching. Elke reis begint met een oproep tot avontuur. Wie er gehoor aan geeft, gaat de reis aan en komt anders thuis.


Completer en een hoop wijzer.

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page