WIE ZIJN WE?

Maak kennis met het huis en haar bewoners
1/5

Il Bene is het beste te vertalen met het buitenhuis, het zomerverblijf of landhuis, kortweg een buiten: een groot huis met wat grond en misschien een enkel boerderijtje in het bezit van een adellijke familie die in de stad woonde en hier haar zomers doorbracht.

Villa Masini-Luccetti is het familiehuis van de gelijknamige familie uit Pietrasanta, de familie van mijn moeder. Zij brachten hier generaties lang hun vakanties door.

 

Ik ben Elena Benvenuti (1966) en alhoewel ik in Italië ben geboren en mijn ouders beiden uit Toscane kwamen, is er een link met Nederland. Ik ben er opgegroeid en als ik niet op een Toscaanse berg ben, woon ik in Amsterdam.

Ik ben daarom hier thuis, maar ook thuis in uw taal.

 

​​

In eerste instantie stelde ik het grote familiehuis als Bed & Breakfast open voor vakantiegangers. Maar het huis bleef leeg voelen tot in 2012 de eerste groepen welkom werden geheten die van het huis weer het thuis maakten van mensen die samen iets delen. Deze groepen komen hun talenten ontwikkelen, maar ook uitrusten en genieten zoals wij dat vroeger iedere zomer deden.

De Villa blijkt een perfecte groepsaccommodatie voor kleinere groepen. Sindsdien is dit de plek voor retraites, groepsvakanties of cursussen.

 

In het oude boerderijtje naast de Villa wonen sinds 1980 Mario en Morena, het echtpaar dat voor de tuin en het huis zorgt. Morena kookt voor ons overheerlijke gerechten op basis van seizoensgroenten en onze eigen olijfolie. Alles volgens familierecepten, met name uit mijn moeders kookboek.

 

Maar de hoofdrol vervult wellicht Villa Masini-Luccetti zélf. Het eeuwenoude huis oogt vrolijk op 's zomerse dagen en blijft koel als het warm is. Maar het geeft ook een geborgen gevoel als het regent en onweert, zoals dat in de bergen weleens doet.

In de loop der tijd zijn de badkamers gemoderniseerd, maar de rest is onaangeroerd gebleven, inclusief het meubilair. Er zijn daarom enorme hemelbedden, geheime doorkijkjes en een schouw waar je een koe in kunt braden.

Het huis heeft karakter, sfeer en is groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen, maar heeft ook haar plekken waar het intiem en huiselijk is.

'Elena Benvenuti studeerde Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie Sociolinguistiek. Zij schrijft al twintig jaar non-fictie, waaronder reisverhalen en volgde workshops en cursussen om haar schrijftechniek te perfectioneren.

Lange tijd was zij werkzaam als Personeelsfunctionaris in de zakelijke dienstverlening waar zij o.a. zorgdroeg voor de werving en selectie van personeel en het ontwikkelen en beschrijven van arbeidsvoorwaarden. Tegenwoordig heeft zij naast een B&B in Toscane ook een bedrijf dat (zomer)cursussen organiseert en geeft zij sinds 2016 feedback op manuscripten. Haar stijl van feedback geven is direct en onderbouwd.'

"Ik ben hier thuis, maar ook thuis in uw taal"

 

Elena Benvenuti

Bel me

0651428646

Foto: Marie Wanders voor de Volkskrant, 2015

 

Meer weten over mij? Waarom stoppen moeders met werken in Italië en hoe bemoeial zijn schoonmoeders hier? Lees het interview in de Volkskrant "de Kwestie M/V'

Villa Masini-Luccetti

Via delle Piane 64

Capriglia di Pietrasanta (LU)

Italia

© 2014 by Elena Benvenuti

Proudly created with Wix.com

  • Google+ Clean
  • Twitter Clean
  • facebook