top of page

WIE?

Elena Benvenuti. Kundig in talen(t)

"Taal-kundig is toch een heerlijk woord?"

Elena Benvenuti

Bel me

0651428646

Schrijven in Toscane 
van Elena Benvenuti

Ik ben Elena Benvenuti (1966) en alhoewel ik in Italië ben geboren en mijn ouders beiden uit Toscane kwamen, is er een link met Nederland. Ik ben er opgegroeid en als ik niet op een Toscaanse berg ben, woon ik in Amsterdam.

Liefde voor taal

Mijn fascinatie met talen zit er al van jongs af in. Ik ben tweetalig grootgebracht in een rommelig Italiaans gezin in Nederland en heb Algemene Taalwetenschap gestudeerd. Al ruim twintig jaar schrijf ik non-fictie, waaronder reisverhalen en volgde ik workshops en cursussen bij onder andere de Schrijversvakschool, Editio en de Storytelling Academy om mijn schrijftechniek te perfectioneren.

Liefde voor mensen

Na mijn studie heb ik twee verschillende loopbanen gehad die tezamen dertig jaar omvatten. Allereerst werkte ik als Human Resources professional en vervolgens, na een roer-om-moment, als gastvrouw en ondernemer in mijn Bed & Breakfast in Toscane. Op het eerste oog hebben de twee niets met elkaar gemeen, behalve dat ik al die tijd gemoeid ben geweest met mensen en hun welzijn. Beide ervaringen bleken een uitgelezen kans om karakters en levensverhalen te bestuderen. Zodoende heb ik personen leren doorgronden en heb geleerd om niet alleen te luisteren, maar ook daadwerkelijk te horen.

Liefde voor het vak

Sinds 2011 organiseer ik schrijfretraites in Toscane en geef ik feedback op manuscripten. Inmiddels begeleid ik ook auteurs bij het schrijven van hun boek of verhaal door direct en onderbouwd commentaar te geven op hun al dan niet verzonnen verhaallijnen. Daarbij kijk ik wat karakters én de auteur roert en beweegt en zoek ik de rode draad in elk verhaal.

En wat zeggen anderen over mijn werk? Lees hier de recensies.

Foto: Marie Wanders voor de Volkskrant, 2015

Meer weten over mij? Waarom stoppen moeders met werken in Italië?

Lees het interview in de Volkskrant "de Kwestie M/V'

bottom of page