top of page

WIE?

Elena Benvenuti. Kundig in talen(t)

Ik ben Elena Benvenuti (1966) en alhoewel ik in Italië ben geboren en mijn ouders beiden uit Toscane kwamen, is er een link met Nederland. Ik ben er opgegroeid en als ik niet op een Toscaanse berg ben, woon ik in Amsterdam.

Liefde voor taal

Mijn fascinatie met talen zit er al van jongs af in. Ik ben tweetalig grootgebracht in een rommelig Italiaans gezin in Nederland en heb Algemene Taalwetenschap gestudeerd. Al ruim twintig jaar schrijf ik non-fictie, waaronder reisverhalen en volgde ik workshops en cursussen bij onder andere de Schrijversvakschool, Editio en de Storytelling Academy om mijn schrijftechniek te perfectioneren.

Liefde voor mensen

Na mijn studie heb ik twee verschillende loopbanen gehad die tezamen dertig jaar omvatten. Allereerst werkte ik als Human Resources professional en vervolgens, na een roer-om-moment, als gastvrouw en ondernemer in mijn Bed & Breakfast in Toscane. Op het eerste oog hebben de twee niets met elkaar gemeen, behalve dat ik al die tijd gemoeid ben geweest met mensen en hun welzijn. Beide ervaringen bleken een uitgelezen kans om karakters en levensverhalen te bestuderen. Zodoende heb ik personen leren doorgronden en heb geleerd om niet alleen te luisteren, maar ook daadwerkelijk te horen.

Liefde voor het vak

Sinds 2011 organiseer ik schrijfretraites in Toscane en geef ik feedback op manuscripten. Inmiddels begeleid ik ook auteurs bij het schrijven van hun boek of verhaal door direct en onderbouwd commentaar te geven op hun al dan niet verzonnen verhaallijnen. Daarbij kijk ik wat karakters én de auteur roert en beweegt en zoek ik de rode draad in elk verhaal.

En waar staat il Bene voor?

Il Bene is het beste te vertalen met het buitenhuis of landhuis, kortweg een buiten: een groot huis met wat grond en misschien een enkel boerderijtje in het bezit van een adellijke familie die in de stad woonde en er de zomers doorbracht. De locatie van de  zomerse schrijfretraites is zo’n plek. Het grote familiehuis dat voluit Villa Masini-Luccetti heet, is al generatieslang het zomerverblijf van de gelijknamige familie uit Pietrasanta, de familie van mijn moeder. Maar bene betekent in het Italiaans ook 'goed' of ´uitstekend´. En dat is het: goed.

"Taal-kundig is toch een heerlijk woord?"

Elena Benvenuti

Bel me

0651428646

Il Bene
di Elena Benvenuti

Is een Italiaans bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel in Lucca onder nummer 02079710469 en is vrijgesteld van BTW (IVA) afdracht.

Foto: Marie Wanders voor de Volkskrant, 2015

 

Meer weten over mij? Waarom stoppen moeders met werken in Italië en hoe bemoeial zijn schoonmoeders hier? Lees het interview in de Volkskrant "de Kwestie M/V'

bottom of page