WIE BEN IK?

Ik ben thuis in jouw taal met oog voor jouw verhaal
1/5

"Ik ben hier thuis, maar ook thuis in uw taal"

 

Elena Benvenuti

Bel me

0651428646

Foto: Erna Schuppert-Pas

Il Bene is het beste te vertalen met het buitenhuis, het zomerverblijf of landhuis, kortweg een buiten: een groot huis met wat grond en misschien een enkel boerderijtje in het bezit van een adellijke familie die in de stad woonde en hier haar zomers doorbracht.

Villa Masini-Luccetti is het familiehuis van de gelijknamige familie uit Pietrasanta, de familie van mijn moeder. Wij brachten hier generaties lang onze vakanties door.

 

Ik ben Elena Benvenuti (1966) en alhoewel ik in Italië ben geboren en mijn ouders beiden uit Toscane kwamen, is er een link met Nederland. Ik ben er opgegroeid en als ik niet op een Toscaanse berg ben, woon ik in Amsterdam.

Ik ben daarom hier thuis, maar ook thuis in uw taal.

 

Maar de hoofdrol vervult wellicht Villa Masini-Luccetti zélf. Het eeuwenoude huis oogt vrolijk op 's zomerse dagen en blijft koel als het warm is. Maar het geeft ook een geborgen gevoel als het regent en onweert, zoals dat in de bergen weleens doet.

In de loop der tijd zijn de badkamers gemoderniseerd, maar de rest is onaangeroerd gebleven, inclusief het meubilair. Er zijn daarom enorme hemelbedden, geheime doorkijkjes en een schouw waar je een koe in kunt braden.

Het huis heeft karakter, sfeer en is groot genoeg om elkaar niet in de weg te lopen, maar heeft ook haar plekken waar het intiem en huiselijk is.

 

In het oude boerderijtje naast de Villa wonen sinds 1980 Mario en Morena, het echtpaar dat voor de tuin en het huis zorgt. Morena kookt voor ons overheerlijke gerechten op basis van seizoensgroenten en onze eigen olijfolie. Alles volgens familierecepten, met name uit mijn moeders kookboek.

'Elena Benvenuti studeerde Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht (1995) met als specialisatie Sociolinguistiek. Zij schrijft al twintig jaar non-fictie, waaronder reisverhalen en volgde workshops en cursussen bij onder andere de Schrijversvakschool en de Storytelling Academy om haar schrijftechniek te perfectioneren.

Lange tijd was zij werkzaam als HR professional in de zakelijke dienstverlening. Tegenwoordig heeft zij naast een B&B in Toscane ook een bedrijf dat (zomer)cursussen organiseert en geeft zij sinds 2016 feedback op manuscripten. Haar stijl van feedback geven is direct en onderbouwd.'

Foto: Marie Wanders voor de Volkskrant, 2015

 

Meer weten over mij? Waarom stoppen moeders met werken in Italië en hoe bemoeial zijn schoonmoeders hier? Lees het interview in de Volkskrant "de Kwestie M/V'