top of page

WAAR ZIJN DE SCHRIJFRETRAITES?

In Noord Toscane op een berg waar het 's zomers koel blijft

"I HAVEN'T BEEN EVERY-

WHERE

BUT IT'S ON

MY LIST."

 

Susan Sontag

In het Noorden van Toscane, niet ver van de kust, ligt de kleine stad Pietrasanta.

Pietrasanta staat bekend om haar marmerwerkplaatsen waar van oudsher ambachtslieden werkten. Doordat hier veel kennis is van marmer dat in het nabijgelegen Carrara wordt gedolven, zijn in de loop der tijden veel kunstenaars naar de streek gekomen.

Bekende beeldhouwers als Botero of Mitoraj woonden hier al sinds de jaren tachtig.

 

Vanaf Pietrasanta slingert een weg een berg op naar het gehucht Capriglia.

Capriglia heeft prachtige vergezichten langs de kust en over zee tot aan Corsica. Het dorpje zelf heeft een kerk en een kroeg waar je lekker kunt eten. Het naastgelegen dorp Capezzano is op loopafstand en heeft een winkel en een restaurant.

Er rijdt een klein busje zo'n vijf keer per dag van Pietrasanta tot Capriglia -maar natuurlijk niet op zondag!- en dat is het enige openbaar vervoer dat er is.

De slingerweg stopt bij de Villa en mijn buren wonen her en der op en achter heuveltoppen. Er is hier veel rust, de dagen zijn er loom en zonnig.

 

Vanaf de Villa er zijn wandelpaden verder de berg op. Deze wandelpaden zijn goed aangegeven.

 

Hoe kom ik er? Vlieg of kom met de trein

Het dichtsbij zijnde vliegveld is Pisa (op 33 km) waar de low cost maatschappijen Transavia vanaf Schiphol en Ryanair vanaf Eindhoven of Brussel op vliegen. Wie slim is, kijkt ook naar de combinatie van de maatschappijen. Zo kosten heenvliegen vanaf Amsterdam en terug naar Eindhoven vaak het minst. Je boekt dan twee enkele reizen. Vanaf het vliegveld ga je verder met de trein naar Pietrasanta waar je wordt opgepikt. 

De laatste trein vertrekt om 21.20 uur vanaf het vliegveld en je stapt over op Pisa Centraal. Een taxi kost rond de € 100. Mis je de laatste trein? Boek dan een B&B op loopafstand van het vliegveld (zie Booking, ook voor betaalbare opties) en reis de volgende dag door naar Pietrasanta waar je op een vooraf afgespoken tijdsstip wordt opgehaald.

Kom je met de trein? Dan is er een slaaptrein die 's avonds uit München vertrekt en in de loop van de ochtend in La Spezia aankomt. Vanaf La Spezia ben je in een uur in Pietrasanta. Hier kun je deze slaaptrein boeken. 

Zo hou ik je op de hoogte na je aanmelding voor een schrijfweek met docent

1) Zodra je mailt dat je interesse hebt, ontvang je een inschrijfformulier met de boekingsvoorwaarden en -details. Op het formulier staat ook de uiterlijke datum waarop je hoort of de week of cursus doorgaat. Wacht met het boeken van je vlucht.

2) Zodra het minimaal aantaal deelnemers zich heeft ingeschreven, krijgt je bericht dat je je vlucht kunt regelen. Vergeet de vluchtgegevens niet per mail door te geven.

3) Je krijgt ongeveer een week voor vertrek een uitgebreide mail waarin staat hoe je tot Pietrasanta komt, waar we elkaar treffen en noodtelefoonnummers.

Kom je voor een schrijfretraite?

Dan krijg je na aanmelding een inschrijfformulier en (mochten we elkaar niet kennen), Zoom of bel ik graag met je om kennis te maken. Er geldt in principe geen minimum aan het aantal deelnemers.

Als je met de auto wilt komen of met de trein, mail dan voor de beste routebeschrijving. Je kunt ook een auto op het vliegveld huren en dan verder rijden. Houd er rekening mee dat er veel haarspeldbochten zijn om de locatie te bereiken.

IL BENE
Villa Masini-Luccetti,
Via delle Piane 64
Capriglia di Pietrasanta (LU), Italië

Bel of app

0651428646
bottom of page