top of page

Het paasontbijt met zoet en hartigMijn moeder schreef een kookboek om de tradities en gerechten uit onze streek in Toscane door te geven aan de volgende generaties. Toen ik vanmorgen las wat er in haar jeugd op paaszondag op tafel te vinden was, kwamen er herinneringen boven aan haar rijsttaart en die ene hartige variant waar ik als kind niet van hield.


Naar aanloop van paaszondag, dus tijdens de Heilige Week, zegende de pastoor kippeneieren voor het paasontbijt. Daar namen de eieren een belangrijke plek in samen met de heerlijke dingen die van tevoren werden klaargemaakt. Ook de tafel zag er prachtig uit met het feestservies en met het hand geborduurd tafellaken en linnen servetten.

De ochtendmis was meestal lang en saai en voor men ging, werd er goed ontbeten. Men begon met het zoete paasbrood en zoete rijsttaart. Daar dronk men een caffé latte bij, dat nu in elke hippe koffietent in de randstad wordt geschonken maar waar Italiaanse gezinnen al decennialang mee ontbijten. Italianen ontbijten sowieso alleen met zoetigheid, vandaar dat een broodje Nutella tegenwoordig niet weg te denken is bij de caffé latte.

Na de zoete dingen kwamen de hartige hapjes. Zo beschrijft zij een rijstentaart waar heel veel peper inzat en wat ik als kind niet lekker vond. Pas bij het lezen van mijn moeders boek ontdekte ik waarom deze zo pittig werd gemaakt. Zo had de heer des huizes een reden om er een glaasje bij te drinken voor hij naar de saaie mis ging. Samen met de vleeswaren als parmaham en salami werden de hardgekookte eieren gegeten. De eierschalen moesten worden bewaard, schrijft mijn moeder, want die waren gezegend en mochten daarom niet in de vuilnisbak worden gegooid. Zij werden dezelfde dag in de open haard verbrand.

Wil jij de zoete rijsttaart als paasontbijt, als dessert of voor bij de caffé latte maken? Dit is het recept:

Ingredienten

150 gr rijst (voor taarten of risotto), 1 liter melk, 100 gr + 200 gr suiker, schil van een 1 citroen, 7 hele eieren, (eventueel een paar lepels fijngesneden amandelschilfers). een beetje boter, meel en suiker voor de ovenschaal.

Kook de rijst in de melk en doe daar 200 gr suiker en doe er de schil van een citroen bij. Ik zou de schil in lange repen snijden, dus niet raspen. Als de rijst gekookt is, laat je die afkoelen.

Kluts de hele eieren en de overige suiker door elkaar alsof je een omelet bereid. Meng dat door de afgekoelde rijst waar je de citroenschors hebt uitgehaald. Wil je het helemaal feestelijk maken, dan kun je een paar lepels fijngesneden amandelschilfers toevoegen, maar het hoeft niet.

Neem een lage ovenschaal en boter de binnenkant in, doe er een lepeltje suiker en meel in en verspreid het mengsel over de hele schaal (ook de zijkanten) door deze heen-en-weer te bewegen. Vul de schaal met het rijstmengsel en bak de taart in 1,5 uur op 180C in een voorverwarmde oven.

Fijne Paasdagen en Buon Appetito!

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page